Меню сайта

Лучшие игроки команды в матчах с "Орбитой"

Елена Сидоренко

Анна Лисеенкова

Главная » 2013 » Июнь » 24 » Володимир Туровський про підсумки чергового конгресу ФВУ
11:08
Володимир Туровський про підсумки чергового конгресу ФВУ
     Пропонуємо вам найважливіші моменти інтерв'ю президента Федерації волейболу України, в якому йдеться про підсумки конгресу ФВУ, виступи збірних команд, підсумки чемпіонату України та можливість участі у чемпіонаті Росії.

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ВОЛЕЙБОЛУ

 - Володимиру Васильовичу, ви сказали про комплексну програму розвитку волейболу. Дещо детальніше про цю дуже серйозну справу?

- Таку програму ми розробляли на певні періоди, але на неї, звісно, необхідне відповідне фінансування, а його іноді не вистачало. Але ми досить багато реалізували із того, що було заплановано.

     Зараз така програма розвитку буде розроблятися в тісній співпраці із Міністерством.  До жовтня регіональні Федерації повинні проаналізувати стан справ у себе, таку ж роботу повинні провести комісії ФВУ, а потім відповідно до цього створюватиметься комплексна програма розвитку волейболу. Перша редакція цього документу буде відіслана в регіони, щоб на місцях з нею ознайомилися та висказали свої зауваження. Вже на Конгресі наступного року ми повинні ії прийняти, після чого віддати на експертну оцінку  науково-дослідницького інституту при Національному Університеті фізкультури та спорту. Потім програма буде винесена на затвердження Кабінету міністрів України. Кабмін затверджує цю програму із фінансуванням за окремими статтями. Таку процедуру вже пройшли дві програми з ігрових видів спорту – футболу та хокею. 

- Чи прийнята система проведення чемпіонату України на наступний сезон?

- Поки вона ще не затверджена. Цим питанням займається Директорат ФВУ.  Можу тільки сказати, що система плей-офф в змаганнях чоловіків залишиться, але, скоріш за все, ми відмовимося від «золотого сету», який викликав чимало нарікань, адже від підсумку однієї партії іноді залежить і подальше фінансування клубу та доля гравців.  Остаточне рішення щодо системи проведення чемпіонату України наступного сезону буде прийняте на виконкомі ФВУ наприкінці липня.

ТРЕНЕРСЬКЕ ПИТАННЯ

- На Конгресі підбили підсумки виступу збірних команд. З цього приводу виступив голова тренерської комісії ФВУ Володимир Бузаєв.

В ході обговорення прийшли до висновку, що кандидатура головного тренера збірної обов’язково  повинна проходити через тренерську комісію Федерації, яка з професіональної точки зору визначить доцільність ії винесення на комісію Міністерства.

- Тобто треба, щоб кандидат спочатку пройшов так мовити експертизу тренерської комісії ФВУ?

- Звичайно. Хто ж краще тренерів знає свого колегу, який претендує на керування збірною. Так, чи інакше, цей наставник, якщо стане головним тренером збірної, буде опиратися на гравців українських команд, тобто повинен працювати в тісному контакті з тренерами, які їх очолюють. Таким чином, плани роботи клубних команд України та збірної будуть погоджені і не буде виникати ніяких питань.

     Тому вважаю цілком логічно, щоб кандидат на посаду головного тренера збірної проходив спочатку саме через тренерську комісію ФВУ. Так, у нас є договір, згідно якого ми повинні давати рекомендації конкурсній комісії Міністерства відносно кандидатури, але ії членам треба, вважаю, серйозніше прислуховуватися до наших рекомендацій.

ПІДСУМКИ СЕЗОНУ

- Ваша оцінка сезону, що минув.

- Спочатку вискажу свою думку щодо виступу збірних країни.

Чоловіча збірна. Мені б дуже хотілось би, щоб досвід, який отримує харківський «Локомотив», беручи участь в чемпіонаті Росії, а це, як ви знаєте, змагання досить високого рівня, перейшло в якість результату збірної України, основу якої якраз складають «залізничники». Взагалі-то, саме це було головною ціллю, коли ми приймали рішення про участь «Локомотиву» в чемпіонаті Росії. Нажаль, поки що потрапити на чемпіонат Європи не виходить.

Тривожить стан справ і в жіночій збірній. Перш за все, те, що ми ніяк не можемо впливати на головного тренера команди. Ті пропозиції, які вніс Гарій Єгіазаров, зокрема щодо комплектації збірної, не виконані. Ті обіцянки, який він давав на комісії, реалізовані відсотків на тридцять. Вважаю, що Франція не той суперник, якого ми не могли пройти, ми зобов’язані були ії проходити. Зміна тренера, звичайно, впливає на організацію роботи та на процес створення команди як такої. Тренер в своєму інтерв’ю за підсумками відбору говорив, що гравці не мають міжнародного досвіду, а вийшло, що ми не отримаємо його і на чемпіонаті Європи, адже команда готувалася до відбіркових матчів в хаосі.  Команда, яка формувалася під керівництвом Андрія Романовича, локальну задачу виконала і треба було ії зберегти, щоб робота була доведена до завершення. І якщо збірна не виконала б задачу, тоді, на мій погляд, треба було б вирішувати кадрове питання в тренерському відношенні. А так на півшляху до цілі поміняли тренера, і це не принесло успіху. В ключові моменти гравці здригнулися та не виконали стратегічну задачу. А в разі виходу до фіналу ми потрапили б групу разом з Італією, Швейцарію та Бельгією, де мали б непогані турнірні перспективи, а значить і можливість підвищити свій рейтинг.

Що стосується чемпіонату України, вважаю, він проходить на нормальному рівні. Хотілось би зазначити: хто би, що не говорив, Федерація будується знизу, а не зверху. Буде сильний фундамент – буде сильна Федерація.  У жіночому чемпіонаті маємо чотири команди зі стабільним фінансуванням: «Хімік», «Волинь», «Орбіта» та «Сєвєродончанка». Таке ж положення і в чоловічому чемпіонаті: «Локомотив», «Кримсода», «Фаворит», «Хімпром». Було б шість таких колективів, суттєво підвищилася б конкуренція, був би рух гравців із команди в команду, а не за кордон, адже хороші клуби потребують хороших виконавців.

     Щоб ріс рівень команд, треба, щоб вони більше брали участь в єврокубках, адже Україна використовує лише чотири місця із семи (три жіночі та чотири чоловічі в сезоні-2012/13 та 2013/14. – прес-служба). Враховуючи, що рейтинг за сезон визначається поділом кількості очок на кількість команд, то «завдяки» недобору учасників маємо низький рейтинг та знаходимося на 20-х місцях. Хоча з іншого боку наші провідні клуби - «Локомотив» та «Хімік» виступили досить вдало в єврокубках минулого сезону. Якщо б Україна вибрала свою квоту, то ми б знаходилися на підступах до десятки рейтингу.

 ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА ВОЛЕЙБОЛ

- Українського волейболу майже немає на телебаченні. Ваш погляд на це питання?

- Ми займаємося цим питанням. Тут ми маємо проблему непристосованості залів для показу волейбольних матчів. Лише тільки «Хімік» та «Локомотив», в деякій мірі «Волинь» дають добру якість Інтернет-трансляції, у решти команд негативна картинка. Тратити гроші, а потім незрозуміло що показувати по ТБ, немає сенсу. Зараз задача №1, і я про це говорив на Конгресі, 100%-й показ матчів в Інтернеті. І не просто показ, а якісний показ. Тут ми повинні навести порядок, щоб будь-який вболівальник міг подивитися матчі своєї улюбленої команди. Звичайно, потрібно вирішувати проблему із залами. Гадаю, що в 2015-му році, коли Україна прийме Євробаскет, з’явиться світло у кінці тунелю у відношенні залів, а з ними і ТВ-трансляцій волейболу. А так, якщо ми транслюватимемо матчі по телебаченню із непристосованих до цього залів, а значить з низькою якістю картинки, зробимо лише антирекламу українському волейболу. Майстерність в деяких випадках і так залишає бажати кращого, а тут ще і неякісна картинка, яка ще погіршує враження.

 НОВА КАТЕГОРІЯ ФІНАНСУВАННЯ

- Ви торкнулися питання переходу волейболу в більш високу категорію фінансування. Роз’ясніть, будь ласка, це питання?

- Так, волейбол перейшов в категорію пріоритетних за фінансуванням видів спорту. Фінансування спорту в нашій державі поділяється за трьома категоріями. Перша категорія – ці види спорту стоять першими, так би мовити, в черзі за коштами. Далі йдуть друга та третя категорії, а потім решта видів спорту. Волейбол зараз в одній категорії з боксом, плаванням, легкою атлетикою, стрільбою із луку та іншими. Але, вважаю, що для нас це аванс. Ми отримали цю категорію за рахунок розвитку виду спорту в цілому по країні, адже ми маємо хорошу масовість. По цьому показнику ми на другому місті після футболу, обганяємо баскетбол. У нас добра структура організації змагань – ми охватили людей віком від 12-ти до 80-ти років: дитяча та студентська Ліги, професіональні ліги та купа ветеранських змагань у різних вікових групах.

    Ахілесова п’ята нашого волейболу – виступ збірних команд на міжнародній арені. Треба дуже добре працювати у цьому напрямку, щоб виглядати достойно у цьому відношенні: виступали на чемпіонатах Європи та світу, реально претендували на потрапляння на Олімпійські ігри.

- Що дає ця категорія регіонам?

- Пріоритетне фінансування. Плюс тренери, які працюють в державних структурах, мають право на 25%-у надбавку у зарплатні. Щоправда, є один нюанс: планувався один бюджет, так би мовити, під фінал чемпіонату Європи-2013, чи отримає Федерація його в разі «прольоту» мимо Євро-2013, невідомо, хоча ці кошти можна було б націлити на інші необхідні статті. На початку липня, коли буде відомий державний бюджет, ми дізнаємося про це. Хоча це в будь-якому разі краще, ніж було раніше. Але нам це потрібно правильно оцінити, зробити вірні висновки та працювати, щоб показувати достойні результати і розраховувати на таке фінансування й надалі. Якщо ми вимагаємо грошей, треба реально доказувати, що ми можемо показувати результати на міжнародній арені.

- Головні тренери збірних продовжать роботу на своїх постах?

- До чоловічої команди ми повернемося після того, як вона виступить у другому етапі відбору на чемпіонат світу-2014. Оцінюватимемо виступ та прийматимемо рішення щодо наставника команди. Жіночій збірній належить виступити у третьому раунді світового відбору, який буде екзаменом для головного тренера та команди. Це, звісно, якщо профільне Міністерство не прийме нового кадрового рішення в цьому відношенні до старту цього важливого змагання. Після цього вже можна бути підбивати якісь підсумки.

 ВІДКРИТИЙ ЧЕМПІОНАТ РОСІЇ

- Наприкінці розмови тема, яка хвилює багатьох спеціалістів та вболівальників. Інтернет-ЗМІ поширили інформацію, що Всеросійська Федерація веде переговори з Федераціями країн колишнього СРСР стосовно участі у Відкритому чемпіонаті Росії…

- Так, ця тема дійсно обговорювалася, зокрема зі знаменитим тренером Ніколаєм Карполем як представником Всеросійської Федерації волейболу. Ніколай Васильович запалився цією ідеєю та хотів би поширити географію чемпіонату за рахунок команд України, Білорусії та інших країн. Теоретично ми, звісно не проти, хоча є маса організаційних проблем, які треба вирішити, зокрема далекі переїзди. Питання організації телетрансляцій Росія бере на себе. В цій країні є інтерес до такого чемпіонату. У чоловіків ця система вже два роки працює, тож ведеться робота по впровадженню ії в жіночому волейболі. Тож пропозиція пролунала, ми відповіли згодою, адже участь в чемпіонаті Росії, як показала практика, дає хороший досвід гравцям та командам, та звісно поштовх у розвитку та популярності волейболу в країні.

- Наскільки готові наші клуби брати участь в цьому цікавому, корисному, але все ж таки дорогому змаганні?

- Я не думаю, що воно вже таке дороге, тут важливо знайти золоту середину в плані переїздів, адже літати в Сибір та Далекий Схід це дійсно дорого.

     Після першого року участі керівники «Локомотиву» говорили, що «дуже важко в матеріальному плані» та «немає бажання літати за Урал», але час минув, і «Локомотив» вже заявляється на свій третій сезон відкритого чемпіонату Росії. Тобто керівники клубу побачили, що кошти не тратяться впусту: зростають гравці, сам «Локомотив» та Південна залізниця отримує певну рекламу. Волейбольний Харків по-хорошому сходить з розуму, в залі постійний аншлаг. Участь в такому турнірі це візитна картка міста, отже ці вкладення себе виправдовують.

- Чи була предметна розмова з керівниками наших провідних клубів?

- Коли буде офіційна пропозиція, тоді і розглядатимемо ії, та спілкуватися з керівниками клубів. Важливо, який буде формат.  Після цього й будемо приймати рішення щодо участі. Гадаю, що провідні клуби розуміють що для того, щоб виходити на міжнародну арену загартованим бійцем, треба не тільки крутитися в котлі внутрішнього чемпіонату, але й отримувати досвід матчів із командами європейського рівня, які у великій кількості є в Росії.

Федерация волейбола Украины


Просмотров: 897 | Добавил: Knabengoff | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Афиша


СЕЗОН ОКОНЧЕН

ДО НОВЫХ ВСТРЕЧ!


Последние матчи
ЧУ.ФИНАЛ. 2-й тур
12.04.2014
Северодончанка
0
Химик (Южный)
3
(17:25, 10:25, 19:25)
13,04,2014
Северодончанка3
Орбита
0
(25:21, 25:17, 25:13)

Финал. 2013-14
МКомандаОИС/П
1
2
3
4
Химик
Северодончанка
Орбита
Галычанка
18
16
7
1
6
6
6
6
16-4
15-7 7-13
4-18
Регулярный чемпионат 2013-14
МКомандаОИС/П
1
2
3
4
5
6
7
8
Химик
Северодончанка
Орбита
Галычанка
Волынь
Керкинитида
Кряж-Медунив.
Регина
80
57
55
43
38
34
20
1
28
28
28
28
28
28
28
28
83-12
65-31 63-38
55-54
46-54 46-58
30-70
13-84


Галерея Н.Скуридина
6-й тур. Галычанка


5-й тур. Регина (Ровно)
Обновлено 21.01.2013


Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0


Форма входа

Связь с адиминистрацией. E-mail: sever-volley@i.ua  Использование материалов сайта разрешается только при условии ссылки на

"Фан-клуб ВК "Северодончанка" //sever-volley.at.ua"© 2024 |